Skip to main content

Διορισμός Προσωρινής Διοίκησης σε νομικό πρόσωπο

Κατά τη διάταξη του άρθρου 69 ΑΚ, σε συνδυασμό προς εκείνες των άρθρων 740 και 786 ΚΠολΔ, εάν ελλείπουν τα προς διοίκηση απαιτούμενα πρόσωπα ή συγκρούονται τα συμφέροντα αυτών με εκείνα του νομικού προσώπου, το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας, όπου η έδρα αυτού, με αίτηση του έχοντος έννομο συμφέρον, διορίζει προσωρινή διοίκηση.

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για το διοικητικό συμβούλιο ανώνυμης εταιρείας, με την έννοια ότι κάθε μέτοχος έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει από το προαναφερθέν δικαστήριο της περιφέρειας όπου έχει την έδρα της η εταιρεία, κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, τον διορισμό μελών του διοικητικού συμβουλίου, όταν αυτά ελλείπουν ή εάν συγκρούονται τα συμφέροντά τους με αυτά της εταιρείας.

Με την ως άνω διάταξη επιδιώκεται η προστασία των συμφερόντων του νομικού προσώπου και των τρίτων προσώπων (εταίρων, πιστωτών) που σχετίζονται με αυτό, αλλά και του ευρύτερου συνόλου, ενόψει της σημασίας που έχουν τα νομικά πρόσωπα και ιδιαίτερα οι εμπορικές εταιρείες, ως μέσον άσκησης οικονομικής δραστηριότητας.

Το Δικαστήριο είναι αρμόδιο να διορίσει τα μέλη της προσωρινής διοίκησης βάσει των ρυθμίσεων του νόμου και του καταστατικού. Επίσης, το Δικαστήριο αποφασίζει με βάση την καταλληλόλητα των προσώπων και ενίοτε βάσει της προηγούμενης ενασχόλησής τους με τα εταιρικά ζητήματα (είναι πιθανό, για παράδειγμα, σε μια λειτουργούσα επιχείρηση, να κριθεί σκόπιμο να επιλεγούν πρόσωπα που προηγουμένως κατείχαν θέσεις διοίκησης, διευθυντικές κτλ. ώστε να μην απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα προσαρμογής).

Στη κατεύθυνση αυτή κινείται και η ρύθμιση του άρθρου 82 του Νόμου 4548/2018 (Ελλιπές διοικητικό συμβούλιο) η οποία προϋποθέτει τουλάχιστον τριμελές εναπομείναν ΔΣ, με συνέπεια στη περίπτωση που δεν υπάρχουν τουλάχιστον τρία μέλη ΔΣ να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για διορισμό προσωρινής διοίκησης λόγω έλλειψης των προσώπων που απαιτούνται για τη διοίκηση του νομικού προσώπου.

Το διορισθέν προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αναθέσει εξουσίες υποκατάστατου οργάνου σε συγκεκριμένο μέλος του – το οποίο δύναται να αποκτήσει κατ΄ αυτό το τρόπο την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου – και απαραίτητα αναθέτει εξουσίες Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου σε συγκεκριμένο μέλος του ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του (για να μπορεί να συγκαλείται το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση κλπ.).


© Στυλόπουλος & Συνεργάτες

Ομήρου 34, 10672, Αθήνα | T: +30 210 3832518 | F: +30 210 3821568